269 Views |  Like

Može i bolje!

Večera u jednom od poznatijih zagrebačkih restorana, može biti i modni događaj. Moja je deviza za takve zgode – jednostvano. Ali, može me se primjetiti.

Odavno sam napustila skromnost kao vrlinu, pa tako je ne bi ovdje isticala. Nije je bilo. Kosa isfrizirana. Haljina u mojim bojama (nisam onaj primjer s postalarom i cipelama). I čizme. Imaju svoje ime. Ali ja ću uvijek za torbu i cipele platiti koliko traže. To svima savjetujem. No, ne tako davno u našem gradu moj bi, u ovom dijelu godine, izlazak u čizmama, iako su svevremenske i svosezonske, izazvao lagano zgražanje.

Tek pokoji pogled bi bio blagonaklon. No, sve se to, hvala nebesima, promijenilo. Ja više nisam iznimka, ali te sam večeri uhvatila i pokoji pogled odbravanja. Krepala bih da nisam. I odmjeravanja. Krepali bi da nisu.

Pozdravili smo nekoliko poznanika, a ja sam imala ‘u mislima’ pune ruke posla. Nisam se mogla oteti dojmu subotnjeg outfita. To je, ipak, samo restoran koji me te večeri podsjetio na Vegas. Las Vegas, Nevada, USA. Mnogi bi vrištali od smijeha, ili se čudili, neki možda i zavidjeli na smjelosti svega što šeće Stripom u smjeru večernjeg provoda u tom gradu zabave.
Dakle, sve što možete zamisliti.

Ali, tamo je to sve normalno, iako ne baš lijepi prizor za ljude sa stilom. A ja sam, u našem gradu, te večeri vidjela našu malu estradnjaču u sjajnoj haljinici. Hm. Možda je nakon toga imala gažu? A možda i nije. Bilo je tu i poveće žensko društvo. Sve s istom frizurom i vrlo slične odjeće. Teško je danas biti poseban, ili drugačiji. Pa, svi nude isto?! Ali, kad imate totalno bijelu kosu (izblajhanu), a make up u stilu Dite von Teese (sjetite se boje kose!?) i majicu, neki T-shirt, i suknju na volane, to bi mogao (možda?!) biti zanimljiv trenutak za Madonnu prije 20-ak godina, ili Cindy Lauper kad bi noge bile za pokazivanje.
A bile su tu i polucipele u stili sado-mazo…dakle, s remenčićem oko gležnja…Da remenčićem? Remenom širokim 5 cm oko gležnja.

Načula sam komentar nekoliko mladih muškaraca, očito iz modnog biznisa, za stolom do našeg, istina drugim riječima, ali istog smisla. Ponavljam se kad kažem; remenčići su vrlo neskloni debljim nogama (slučaj koji sam gledala ispred sebe), i ne baš reprezentativnim gležnjevima, a najmanje su skloni nogama koje su kraće u odnosu na gornji dio tijela (nije bi taj slučaj, i to je dobro). Remenčići, i uopće blokovi boja skraćuju osobu koja ih nosi za 5 cm. Naime, tako ih vide oni koji ih gledaju.

Bilo je i drugih slika koje sam zamijetila. I bit će ih još dugo. Vjerojatno uvijek. No, kad sam se odlučila baviti image consultingom kao savjetnica, na samom početku bila sam entuzijastična. Polako je splašnjavo taj osjećaj. Imam ga puno rjeđe nakon više od dvije godine rada u tom poslu. Naime, svi su me još na početku upozoravali na tvrdoglavu upornost naših žena koje misle da znaju kako se oblačiti. No, i ja sam uporna. I tvrdoglava.

Imam odlične rezultate, ali još uvijek vode one druge. I pitam se hoće li ikad biti nerješeno. No, sretna sam jer radim s onima koje znaju što hoće, a moje im konzultacije služe kako bi to ostvarile. One su jednako tvrdoglave u nastojanju da budu lijepe i jedinstvene. Jedna je takva dama sjedila u tom istom restoranu. I bila sam jako ponosna na naše poznanstvo.
Osmijeh prepoznavanja govorio je više od riječi.
Svakoj novoj klijentici se iskreno veselim, jer tako postajemo brojnije. A naš imidž govori umjesto nas u onih prvih nekoliko minuta.