1386 Views |  Like

Zaobljena ili ravna …linija

Photo by Kaci Baum on UnsplashPuno puta sam naglašavala radeći imidž konzalting kako su važne linije. Bilo zaobljene, bilo ravne.
Linije prate oblik tijela, kad je tijelo ‘kvadratnije’ ili ‘ćoškasto’ tada su linije ravne; ravne noge, često vitke, bokovi koji su ‘ravni’, što je suprotno od zaobljenih, struk obično nije super naglašen i linija ramena je ravna. Svim tim ravnim linijama nasuprot stoje one zaobljene; oble noge, zaobljena ramena, izražajni gluteusi i naglašen struk iznad zaobljenih ženstvenih bokova.

Photo by christian ferrer on Unsplash
Zašto sve ovo naglašavam? Zato što tada odjeća treba pratiti linije tijela da biste/bismo bili usklađeni- dakle, skladne figure. Iako, naoko, ovo možda izgleda zahtjevno – vjerujte mi nije. To je zapravo prirodno, jer samo odjećom pratite oblik tijela. Kakve koristi od hlača koje su krojene za zaobljene bokove na ženi ravnih bokova? Nikakve. Osim što izgledaju ‘prazno’ i kao da nisu njene. Isti slučaj je sa suknjom, haljinom krojenim za ženu izražajnog oblina itd.
Dakle, stvar je jednostavna. Meni. Ali, koliko mogu vidjeti na zagrebačkim ulicama, i nije baš tako.
I ma koliko got ova ‘moja’ teorija nekom izgledala čudno, možda čak i strogo, svega se ja nagledam…

Photo by Isaac Castillejos on Unsplash
Jučer, primjerice, gledam u supermarketu koliko toga u kolicima vozi prilično zaobljena gospođa. Zašto je to važno? Zato što je ona spremna za svu ‘spizu’ koju je natrpala u svoja kolica, jer ona ima tajice! A tajice su rastezljive. Ona se pripremila. Osobno volim tajice, ali jučer sam zaključila da kad ih ne bi bilo da bi puno žena izgledalo skladnije i elegantnije. Istina, te iste žene bi se u tom dlučaku morale odreči za svagda hlača. Ili, bi se morale odreći ove velike količine hrane koju upravo guraju u kolicima ispred sebe.

adult-2179062_1920
No, zapravo želim naglasiti kako je rastezljiva odjeća  jako liberalna.
A kad smo već kod liberalnog odijevanja – tada ne mogu ne spomenuti duboki dekolte. Zašto, kada i kako je dekolte s bujnim poprsjem, pravim ili podbočenim postalo opće prihvaćena stvarnost. Malo mi se to kosi sa dnevnim odijevanjem, poslovnim odijevanjem i uopće s pristojnim odijevanjem.
Nemam ništa protiv ženstvenosti, upravo suprotno, ali kad je ‘na izvol’te’ malo se zbunim, jer ne znam koja je namjera. Isti slučaj je s nogama. Kad su mlade i vitke, tada im je svaka pojavnost dobrodošla, ali u svim ostalim slučajevima – to je za ‘po doma’.
E sad…evo me opet na tajicama.
Tajice na oblim podebljim nogama, naglašene stražnjice i u uskoj majici koja više otkriva nego skriva – to je pitanje s početka priče; linija, zaobljena ili ravna.
Jesmo li zaista zamislili svoje djevojčice da tako hodaju svijetom ili ih volimo vidjeti malo manje izloženima?

Photo by Pete Bellis on Unsplash

Samo glasno razmišljam.

StockSnap_GMU5ZBX30O