1477 Views |  Like

Čovjek čini odijelo!

Upravo tako; čovjek je subjekt, on čini odijelo!! Ali, ne i obratno. Zapadna civilizacija već dugo nameće odijelo kao oblik komunikacije. Uvijek je riječ o osobi koja nosi odijelo, haljinu ili kostim. Ako osoba koja nosi odijelo ne izgleda kao dobar model, tada će i odijelo izgledati neprilično, za tu osobu.

Ako imate široka ramena, sve što obučete će imati široka ramena, ako ne kupite odjeću koja će biti krojena na način da široka ramena učini manje vidljivima. Nabori, falde, pogrešno smješeteni đepovi na bokovima će proširiti tu zonu tijela, a kad ionako imate problematičnu tu zonu, to nikako ne bi smio biti vaš izbor. Duljina ili kroj, od osobe koja nema prirodne karakteristike za taj oblik odjeće, mogu sniziti, proširiti ili jednostvano stvoriti neobičan nesklad opće slike. Preuski sako, košulja ili majica će na širokoj ili debljoj osobi, rezultirati još debljom i širom osobom. Veličina dezena, ili odabir tkanine imaju isti učinak kao kroj. Dobro je znati kako kratki torzo prikriti, noge produžiti i ostaviti dojam više i uže osobe. Dulja glava ili kraći vrat isto tako mogu predstavljati problem, ali i taj je, srećom rješiv.

Poznajete li oblik svog tijela i znate li kupovati za sebe?

Kupujući odjeću; odijelo, košulju, kravatu ili haljinu biramo ono što nam se sviđa, ili ono što nam nameću modni trendovi. I rezultat ovisi uvijek o osobi koja tu odjeću nosi. Kad je riječ o osobi odgovarajuće veličine, kilaže i oblika tijela – greške nema. U svim ostalim slučajevima – potrebno je prekrajanje. Koje, na žalost, često izostane.

Naš izgled je naša vizit karta, i tako se treba prema njemu odnositi.

Nije pametno pogriješiti, ili barem ne prvi put jer često se događa da nemamo prilku da se predstavimo ponovno.

Ljudi posežu za konzultacijma na temu imidža kako bi njima odijelo ili haljina stajali kao i na lutki u izlogu. To je vrlo često nemoguće, ali je moguće tako djelovati pravim odabirom komada odjeće. Možda zamijeniti za drugo odijelo, tek nijasnu drugačije, ali je ishod božanstven. Imidž konzalting je takva usluga koja usklađuje osobu i odjeću. I ne samo to, nego i boje kose ili make up-a.

Kad se sve uskladi, izgled svake osobe postaje slika koju s lakoćom pamtimo.
U razgovoru o imidž konzaltingu često se nametne rečenica; Odijelo ne čini čovjeka’. Slažem se. Upravo je obratno. Čovjek čini odijelo. Baš ta rečenica, i ta misao najbolje ilustrira osnove imidž konzaltinga.